Overzicht drachtplanten

Drachtplanten zijn planten die nectar en/of pollen (=stuifmeel) leveren. Echter, ... als een imker het over drachtplanten heeft dan heeft hij/zij het in het algemeen alleen over de drachtplanten die door onze honingbij worden bevlogen.

Onze honingbijen bevliegen alleen de drachtplanten waarvan ze de nectar en/of stuifmeel kunnen bereiken, en die in een voldoende hoeveelheid bloeien. Onze honingbij is bloemvast, en als er van een bepaalde plant maar weinig bloemen zijn dan levert een vlucht te weinig op om voor onze honingbij te renderen. Speurbijen beoordelen een drachtplant derhalve niet alleen op nectar en/of stuifmeel per bloem, maar ook op hoeveelheid bloemen.

Pas wanneer er veel drachtplanten door onze honingbij worden bevlogen zal de imker zeggen dat er dracht is.

 

In de onderstaande lijst is per drachtplant de nectarwaarde en de pollenwaarde voor onze honingbij opgenomen, met 5 als maximale waarde. De kolomnamen SB en EB staan respectievelijk voor Start Bloeiperiode en Eind Bloeiperiode, waarbij de cijfers in die kolommen verwijzen naar maanden (1 = januari, 12 = december).

Als de Latijnse naam van de plant in blauw staat dan kun je daar op klikken voor meer informatie.

Met behulp van de blokjes (filters) naast de kolomnamen kan de lijst op elke andere volgorde worden gezet.

Met behulp van uw toetsenbord, de toetscombinatie "Ctrl f", en het daarna intypen van de door u gezochte plant, is elke in deze lijst opgenomen plant goed te vinden (maar soms duurt het even).