Beginnen als imker

 

Het hebben en houden van bijen is niet zomaar een hobby.  Werken met bijen is werken met een volk waar jij als imker onderdeel van bent. Je bent getuige van een harmonische samenwerking tussen de bijen onderling. Je bent verantwoord bezig voor de bijen en de nabije omgeving. Tevens levert dit alles je ook nog heerlijke honing op.

 

Enthousiast geworden of gewoon nieuwsgierig, en wil je beginnen als Imker? ImkersOost-Gelre helpt je graag.

 

Om de nodige kennis te vergaren voor het houden van bijen is een beginnerscursus een aanrader! Je leert onder leiding van een beroepsimker alle ins en outs over het houden van bijen. De cursus wordt afgesloten met een examen en het behalen van je imkers diploma.


Basiscursus imkeren 2024

IMKER WORDEN?    

Imkers Nederland afd. Oost Gelre, zien bijen houden als een vak en het veelal als hobby beleven. Bijenteelt als beroep komt in ons land voor bij zaadteeltbedrijven en enkele particulieren. Door het houden van bijen levert de imker met zijn bijen een belangrijke bijdrage aan natuurbehoud door bestuiving, waardoor flora en fauna zich handhaven. Het is derhalve gewenst permanent bijen in natuurgebieden te plaatsen. Door goed beheer van bijenvolken  en het in stand houden en verbeteren van biotopen willen de imkers de honingbijen en ook andere insecten de mogelijkheid bieden om goed te floreren.

Bijen dragen tevens in hoge mate bij aan ons voedsel (aan  80 % van ons voedsel hebben bijen meegewerkt) door bestuiving van planten, gewassen en bij de groente- en fruitteelt. Zo speelt de bij een belangrijke rol en levert ze een grote bijdrage aan natuurbehoud, land en tuinbouweconomie.

 

NIEUWE LEDEN hard nodig.

De imkerij in Nederland kampt met een toenemende vergrijzing en is daarom actief op zoek naar nieuwe mensen, die bijen willen houden als vrije tijdsbesteding.

Wij hebben nieuwe leden nodig om aan onze doelstelling te kunnen blijven voldoen. Alle leden ontvangen 1x per 6 weken het blad Mijn Bijen uitgave van de Imkers Nederland.

De afd. Oost Gelre beschikt over een verenigingsgebouw "de Beezenmoat" in het Wentholtpark, waar de bijen van de beginnende leden terecht kunnen, als zij  niet in staat zijn de volken op eigen terrein te plaatsen.

Eind februari 2024 starten wij bij voldoende deelname met een basiscursus van  + 15 lessen.

Voor opgave en informatie raadpleeg de website: www.imkersoostgelre of stuur een mail naar Jos Schut

Tel: 06-83550404

jschut49@gmail.com

of naar Leo Groot Zevert

06-81564806

 

leogrootzevert@hotmail.com


Mentorschap/buddy

 

Na het behalen van het diploma heb je al de nodige kennis. Echter zijn vaak nog de nodige vragen omtrent het imkeren. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet heeft onze afdeling het mentorschap.

Elke beginnend imker kan als hij/zij hier behoefte aan heeft een mentor/buddy krijgen. Op deze mentor kan je terug vallen met al je vragen. De mentor kijkt over je schouder met je mee bij het houden van bijen. Heb je hier vragen over stel ze gerust.


Op vrijdag 22 november 2019 is de diploma uitreiking geweest van de cursus Beginnende Imkers van Imkers Nederland, afdeling Oost-Gelre. De uitreiking werd gehouden in het Bernard Vos Clubhuis in Lievelde.  Het was een gezellige bijeenkomst waarbij de geslaagden hun diploma konden ondertekenen en ophalen. Naast de geslaagden uit Oost-Gelre was ook de groep uit Vorden aanwezig die voor hun examen waren geslaagd en hun diploma kregen uitgereikt.

 

Onder leiding van de nieuwe voorzitter van imkers Oost Gelre, dhr. Vincent Harbers, zijn de diploma’s door de scheidende voorzitter van Imkers Nederland, dhr. Peter Arts, aan de geslaagden uitgereikt. Voorzien van een diploma kunnen de beginnende imkers nu zelf aan de slag.

Als extra steun is er voor de beginnende imkers de mogelijkheid om gebruik te maken van buddy’s. Dit zijn ervaren leden van Imkers Oost Gelre die de beginnende imkers graag bijstaan bij het leren omgaan met de bijen.

Oftewel, zoals dhr. Arts vertelde: ‘Imkeren is erg leuk. Helaas hebben de bijen ons studieboek niet gelezen en cursus ook niet gevolgd.’ Dingen kunnen anders zijn dan je had gedacht. Ervaring is dan erg prettig om je verder op pad te helpen.