Beginnen als imker

 

Het hebben en houden van bijen is niet zomaar een hobby.  Werken met bijen is werken met een volk waar jij als imker onderdeel van bent. Je bent getuige van een harmonische samenwerking tussen de bijen onderling. Je bent verantwoord bezig voor de bijen en de nabije omgeving. Tevens levert dit alles je ook nog heerlijke honing op.

 

Enthousiast geworden of gewoon nieuwsgierig, en wil je beginnen als Imker? ImkersOost-Gelre helpt je graag.

 

Om de nodige kennis te vergaren voor het houden van bijen is een beginnerscursus een aanrader! Je leert onder leiding van een beroepsimker alle ins en outs over het houden van bijen. De cursus wordt afgesloten met een examen en het behalen van je imkers diploma.


Basiscursus imkeren 2022

We starten de cursus met een aantal theorielessen (dinsdagavond) zodat je een basiskennis krijgt over een bijenvolk. Daarna volgen de praktijklessen (zaterdagmorgen) in de bijenstal in Lichtenvoorde in 'de Beezenmoat'. De cursus wordt gegeven door een bevoegd bijenteelt leraar en is erop gericht om zelfstandig te gaan imkeren. Eventueel worden er nog enkele excursies gegeven. 

 

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen en een praktijk beoordeling. 

Je zorgt zelf voor de imker uitrusting: kleding, beroker en kastbeitel. Als je dit wenst kun je in de loop van de cursus een eigen bijenvolkje (veger) krijgen om te verzorgen. Je dient wel zelf voor een 6-raams kast te zorgen. Tijdens de cursus ben je lid van de vereniging.  

 

Heb je vragen over de basiscursus Imkeren dan kun contact opnemen

met Leo Groot Zevert: leogrzevert@hotmail.com 


Mentorschap/buddy

 

Na het behalen van het diploma heb je al de nodige kennis. Echter zijn vaak nog de nodige vragen omtrent het imkeren. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet heeft onze afdeling het mentorschap.

Elke beginnend imker kan als hij/zij hier behoefte aan heeft een mentor/buddy krijgen. Op deze mentor kan je terug vallen met al je vragen. De mentor kijkt over je schouder met je mee bij het houden van bijen. Heb je hier vragen over stel ze gerust.


Op vrijdag 22 november 2019 is de diploma uitreiking geweest van de cursus Beginnende Imkers van Imkers Nederland, afdeling Oost-Gelre. De uitreiking werd gehouden in het Bernard Vos Clubhuis in Lievelde.  Het was een gezellige bijeenkomst waarbij de geslaagden hun diploma konden ondertekenen en ophalen. Naast de geslaagden uit Oost-Gelre was ook de groep uit Vorden aanwezig die voor hun examen waren geslaagd en hun diploma kregen uitgereikt.

 

Onder leiding van de nieuwe voorzitter van imkers Oost Gelre, dhr. Vincent Harbers, zijn de diploma’s door de scheidende voorzitter van Imkers Nederland, dhr. Peter Arts, aan de geslaagden uitgereikt. Voorzien van een diploma kunnen de beginnende imkers nu zelf aan de slag.

Als extra steun is er voor de beginnende imkers de mogelijkheid om gebruik te maken van buddy’s. Dit zijn ervaren leden van Imkers Oost Gelre die de beginnende imkers graag bijstaan bij het leren omgaan met de bijen.

Oftewel, zoals dhr. Arts vertelde: ‘Imkeren is erg leuk. Helaas hebben de bijen ons studieboek niet gelezen en cursus ook niet gevolgd.’ Dingen kunnen anders zijn dan je had gedacht. Ervaring is dan erg prettig om je verder op pad te helpen.